Kuchnia chińska
1/2 - 1/2 szklanki połamanego makaronu wermiszelu lub nitek
40 dag wątroby wieprzowej pokrajanej w bardzo cienkie małe plasterki
pieprz do smaku
ocet do smaku
Wywar:
3 1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki glutasoli lub "Jarzynki" albo "Vegety"
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki sosu sojowego
1/4 łyżeczki pieprzu
1 cebula dymka pokrajana w 6 cm kawałki lub grubo posiekana mała cebula
2 plasterki imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
Makaron wsypać do wrzącej wody, gotować 10 -12 min, odcedzić, starannie wypłukać zimną wodą, osączyć. Składniki wywaru doprowadzić do wrzenia, gotować 5 min. Makaron dodać do wywaru, trzymać na małym ogniu minutę, włożyć sparzone, wypłukane plasterki wątroby, gotować 30-60 sek, zszumować. Zupę podawać natychmiast, przyprawioną pieprzem i octem. Proporcje: dla 4-6 osób