Dodano: 2000-04-22 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 7141 razy.
Dojrzałe czarne porzeczki obrać z gałązek i wsypywać do gąsiora, napełniając go niemal do pełna.
Zalać owoce spirytusem rozcieńczonym pół na pół wódką.
Gąsior szczelnie zakorkować, postawić na kilka miesięcy na słońcu lub też w ciepłym miejscu, po czym nalewkę zlać, a pozostałe owoce zasypać cukrem, licząc na 1 l trunku - 0,5 kg.
Gąsior z owocami pozostawić w ciepłym miejscu, często nim potrząsając.
Gdy cukier się rozpuści, zlać syrop z owoców i zmieszać z poprzednio zlanym płynem.
Nalewka nadaje się od razu do picia, najlepiej jednak pozostawić owoce zalane wódką przez rok i przefiltrowany płyn dodać do trunku.
From: slavek_s@usa.net (Slav)
Zrobiłam zeszłej jesieni. Pycha. Już za nią tęsknię... Nadesłał(a): ewa 2006-06-03 11:06:16
"pozostawić owoce zalane wódką przez rok i przefiltrowany płyn dodać do trunku".
To znaczy czekac rok z piciem nalewki????!!!!
Slynny przepis Olbrychskiego mowi: Po zlaniu do butelek zostawic nalewke na kilka miesiecy, na kilka tygodni, a przynajmniej na kilka godzin. Nadesłał(a): anonim <efedra@gazeta.pl> 2006-09-26 15:09:55