<- Nalewka melonowaLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekNalewka na miodzie ->

PDF Drukuj

Nalewka na czarnych porzeczkach

Dodano: 2000-04-22 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 6513 razy.


Dojrzałe czarne porzeczki obrać z gałązek i wsypywać do gąsiora, napełniając go niemal do pełna.
Zalać owoce spirytusem rozcieńczonym pół na pół wódką.
Gąsior szczelnie zakorkować, postawić na kilka miesięcy na słońcu lub też w ciepłym miejscu, po czym nalewkę zlać, a pozostałe owoce zasypać cukrem, licząc na 1 l trunku - 0,5 kg.
Gąsior z owocami pozostawić w ciepłym miejscu, często nim potrząsając.
Gdy cukier się rozpuści, zlać syrop z owoców i zmieszać z poprzednio zlanym płynem.
Nalewka nadaje się od razu do picia, najlepiej jednak pozostawić owoce zalane wódką przez rok i przefiltrowany płyn dodać do trunku.

From: slavek_s@usa.net (Slav)
Zrobiłam zeszłej jesieni. Pycha. Już za nią tęsknię...
Nadesłał(a): ewa 2006-06-03 11:06:16

"pozostawić owoce zalane wódką przez rok i przefiltrowany płyn dodać do trunku". To znaczy czekac rok z piciem nalewki????!!!! Slynny przepis Olbrychskiego mowi: Po zlaniu do butelek zostawic nalewke na kilka miesiecy, na kilka tygodni, a przynajmniej na kilka godzin.
Nadesłał(a): anonim <efedra@gazeta.pl> 2006-09-26 15:09:55


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności