Dodano: 2000-04-22 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 8121 razy.
Na wiosnę, gdy listki czarnych porzeczek są jeszcze małe, zerwać je razem z delikatnymi koniuszkami młodych gałązek.
Napełnić nimi luźno butlę lub gąsiorek (bez ugniatania).
Następnie zalać do pełna 2 l wódki tak, aby liście były całkowicie przykryte.
Odstawić nalewkę w ciepłe miejsce na tydzień, a przez dalsze 3 tygodnie trzymać ją w chłodzie.
Zlać nalewkę, a liście porzeczkowe zasypać 0,2 kg cukru wymieszanego z 3 - 5 g kwasu cytrynowego i postawić w cieple, aby cukier się rozpuścił.
Ten aromatyczny syrop dodać do nalewki, wymieszać i zlać do ciemnych butelek; cedząc przez bibułę lub watę.
Jest to bardzo smaczna, mało słodka (zawiera ok. 10% cukru) nalewka, o lekko eterycznym i delikatnym, cierpkawym aromacie oraz zielonkawo-brunatnej barwie.
Ma właściwości lecznicze: działa moczopędnie, dobra jest na nieżyt żołądka i jelit.
Podaje się ją jako aperitif.
Moc ma ok. 38%, wydajność - ok. 2 l.
Podając listkówkę porzeczkową, ochładza się ją do temperatury 8-10st.C.
From: slavek_s@usa.net (Slav)
Pycha, właśnie degustuję! Ale jeszcze lepsza jest zmieszana ze smorodinówką!!!!!! Nadesłał(a): Ja 2005-12-09 22:12:25