<- Nalewka (listówka) porzeczkowaLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekNalewka - nalew - różnice ->

PDF Drukuj

Nalewka - kminkówka

Dodano: 2000-04-22 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 7276 razy.


1/2 l spirytusu (95%),
1/2 l wody, 1/4 kg cukru,
1 kopiasta lyzka swiezego zielonego kminku

Niezupelnie dojrzale nasienie kminku oplukac i osaczyc na sitku.
Wode zagotowac z cukrem, schlodzic, wymieszac ze spirytusem, wlac do sloja, wsypac kminek.
Zawiazac sloj i pozostawic na 5-6 dni.
Po tym okresie zlac wodke do butelek przez lejek z bibula filtracyjna.
Powinna miec ladny zielonkawy kolor.
Kminkowke mozna przyrzadzic z olejku kninkowego a mianowicie zagotowac cukier z woda, schlodzic, zmieszac ze spirytusem i olejkiem i przefiltrowac.

From: slavek_s@usa.net (Slav)
Witam, Poszukuję przepisu na osiemnastowieczną wrocławską kminkówkę. w XVIII w. Wrocław słynął ze swych likierów i wódek, produkowanych i sprzedawanych na każdym rogu ulic. Szczególną renomą cieszył się eksportowany do wielu krajów Breslauer Kmmel, czyli właśnie ta sławna kminkówka. Pijano ją w Berlinie, Wiedniu, Moskwie, a nawet w Konstantynopolu. Uwielbiała ją Caryca Katarzyna, a Fryderyk II leczył nią bóle żołądka. W źródłach jest pełno zachwytów na jej temat, ale nie ma przepisu. Strasznie by mi się on przydał do kącika kulinarnego serwisu o historii Wrocławia http://spacerownik.wroclawski.eu , za którego rozwój jestem odpowiedzialna. Czy to może według tego przepisu robiono słynny wrocławski Breslauer Kummel??
Nadesłał(a): spacerownik.wroclawski.eu <spacerownik@wroclawski.eu> 2008-10-02 11:10:42


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności