Dodano: 2000-04-22 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 8294 razy.
1/2 l spirytusu (95%),
1/2 l wody, 1/4 kg cukru,
1 kopiasta lyzka swiezego zielonego kminku
Niezupelnie dojrzale nasienie kminku oplukac i osaczyc na sitku.
Wode zagotowac z cukrem, schlodzic, wymieszac ze spirytusem, wlac do sloja, wsypac kminek.
Zawiazac sloj i pozostawic na 5-6 dni.
Po tym okresie zlac wodke do butelek przez lejek z bibula filtracyjna.
Powinna miec ladny zielonkawy kolor.
Kminkowke mozna przyrzadzic z olejku kninkowego a mianowicie zagotowac cukier z woda, schlodzic, zmieszac ze spirytusem i olejkiem i przefiltrowac.
From: slavek_s@usa.net (Slav)
Witam,
Poszukuję przepisu na osiemnastowieczną wrocławską kminkówkę.
w XVIII w. WrocÅ‚aw sÅ‚ynÄ…Å‚ ze swych likierów i wódek, produkowanych i sprzedawanych na każdym rogu ulic. SzczególnÄ… renomÄ… cieszyÅ‚ siÄ™ eksportowany do wielu krajów Breslauer Kümmel, czyli wÅ‚aÅ›nie ta sÅ‚awna kminkówka. Pijano jÄ… w Berlinie, Wiedniu, Moskwie, a nawet w Konstantynopolu. UwielbiaÅ‚a jÄ… Caryca Katarzyna, a Fryderyk II leczyÅ‚ niÄ… bóle żoÅ‚Ä…dka.
W źródłach jest pełno zachwytów na jej temat, ale nie ma przepisu.
Strasznie by mi się on przydał do kącika kulinarnego serwisu o historii Wrocławia http://spacerownik.wroclawski.eu , za którego rozwój jestem odpowiedzialna.
Czy to może według tego przepisu robiono słynny wrocławski Breslauer Kummel?? Nadesłał(a): spacerownik.wroclawski.eu <spacerownik@wroclawski.eu> 2008-10-02 11:10:42