<- Likier z poziomekLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekLikier żółtkowy ->

PDF Drukuj

Likier ze świeżych róż

Dodano: 2000-04-22 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3607 razy.


Świeże płatki na wpół rozkwitłej róży obrać z żółtych zakończeń, oczyścić, napełnić nimi pół butelki i zalać spirytusem o mocy 70%.
Postawić na kilka tygodni na słońcu lub w ciepłym miejscu.
Zlać spirytus, wlać go na świeże płatki róż do butelki i znów odstawić na kilka dni.
Spirytus przecedzić przez flanelę.
Z 2 kg cukru i 1 l wody przyrządzić syrop, a gdy ostygnie, zalać go różanym spirytusem i dobrze wymieszać.
Kiedy likier ustoi się i wyklaruje, przelać go do flaszek, zakorkować i odstawić.
Jeżeli kolor likieru będzie raczej czerwony niż różowy, dodać spirytusu i - jeżeli ktoś ma - nieco olejku różanego.

From: slavek_s@usa.net (Slav)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności