<- Likier z poziomekLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekLikier ze świeżych róż ->

PDF Drukuj

Likier z poziomek

Dodano: 2000-04-22 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3143 razy.


75 dag dojrzałych poziomek,
3/4 l spirytusu (95%),
50 dag cukru

Poziomki przebrać, umyć, osączyć i usunąć szypułki.
Przełożyć do szklanego naczynia i zalać spirytusem.
Naczynie szczelnie zakorkować i odstawić na tydzień, wstrząsając codziennie.
Po tym czasie zlać płyn znad poziomek do innego naczynia przez lejek z watą.
Poziomki lekko rozgnieść, zasypać cukrem i wymieszać.
Naczynie zakorkować i zostawić w ciepłym pomieszczeniu, aż do rozpuszczenia się cukru (2 - 3 tygodnie).
Co kilka dni wstrząsać naczyniem, w celu lepszego wymieszania zawartości.
Powstały syrop zlać znad poziomek przez lejek z watą do naczynia z poprzednio odlanym ekstraktem spirytusowym.
Pozostałe poziomki zalać 1/2 szklanki wody, wymieszać przez wstrząsanie, zlać płyn przez lejek z watą do
ekstraktu i syropu.
Wymywanie powtórzyć jeszcze raz, zużywając znów 1/2 szklanki wody.
Połączone płyny pozostawić na 2-3 tygodnie do sklarowania, po czym zlać likier znad powstałego osadu do butelek.

From: slavek_s@usa.net (Slav)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności