<- Miód pitny chmielowy (niesycony)Lista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekMiód polski - miód ruski (dwójniak lub trójniak) ->

PDF Drukuj

Miód pitny naturalny (niesycony)

Dodano: 2000-04-22 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 9406 razy.


Aby otrzymać 10 l brzeczki miodowej na miód pitny:
półtorak - 6,7 l miodu rozcieńcza się wodą do 10 l
dwójniak - 5,0 l miodu rozciencza sie woda do 10 l
trójniak - 3,3 l miodu rozciencza sie woda do 10 l
czwórniak - 2,5 l miodu rozciencza sie woda do 10 l

Na 1 l brzeczki dodaje się 3-5 g kwasku cytrynowego lub winowego.
Brzeczkę szczepi się drożdżami jak przy wyrobie win owocowych.
Ponadto do 10 l brzeczki dodaje się 2-3 g fosforanu dwuamonowego.
Brzeczkę poddaje się fermentacji w temp. 20-25 st.C, a następnie dojrzewaniu, które trwa kilka lat.
Im mniejsze jest rozcieńczenie miodu, tym dłuższy jest okres dojrzewania.

From: slavek_s@usa.net (Slav)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności