Dodano: 2000-05-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3392 razy.
1/4 kg maku,
skórka pomarańczowa
6 - 7 jajek
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki bułki tartej,
bakalie - dużo
Na jeden dzień przed pieczeniem mak sparzyć b. gorącym mlekiem, można pół minuty gotować. Mak odsączyć wylewając na sito, zemleć w maszynce 3 x łącznie ze skórką pomarańczową.
6 - 7 żółtek z ok. 1 szklanką cukru pudru utrzeć na bardzo pulchną masę. Do żółtek dodać mak + 2 łyżki tartej bułki oraz bardzo dużo bakalii, a na koniec ubitą na sztywno pianę.
Na wolnym ogniu piec 40 - 50 min. wyjąć z blachy jak tylko ostygnie.
Na wierzchu można przybrać kremem z owocami.
Jeśli bakalie są b. drobno pokrojone, przekroić i przełożyć masą kawową i posmarować po wierzchu i boki.