Jest to przepis mojej mamy:
10 białek
1/2 litra mleka
3 płaskie łyżeczki kakao
1 paczka żelatyny
16 łyżek cukru
Pianę z cukrem ubić na sztywno i dodać żelatynę rozpuszczoną w mleku (żelatynę zalewamy odrobiną mleka, resztę zagotowujemy, wrzątkiem zalewamy żelatynę i mieszamy, aż do rozpuszczenia).
Połowę masy wlać do blachy, a resztę wymieszać z kakao i też wlać do blachy.
Przybrać galaretką na wierzchu. Można też dać kawałki galaretki do środka.
Zostawić w chłodnym miejscu do stężenia.
Smacznego! Jola
From: "Jola Backiel" <jola@infeco.pb.bialystok.pl>
* znaczenie słowne PTASIE MLECZKO® stanowi zarejestrowany znak towarowy chroniony
na rzecz Lotte Wedel sp. z o.o.
Skomentuj Powiadom o komentarzach