<- Ptasie mleczko®* 3Lista potraw z grupy: DeserPtasie mleczko®* 5 ->

PDF Drukuj

Ptasie mleczko®* 4

Dodano: 2000-07-25 00:00:00
Zmodyfikowano: 2012-02-07 22:49:18
Język: Polski
Odwiedzono: 3646 razy.


Potrzeba:
kostkę dobrego masła,
3/4 szklanki cukru,
2 paczki cukru waniliowego,
żelatyna (2 małe torebeczki),
4 jajka,
4 łyżki ciemnego kakao.

Zalewamy żelatynę zimną wodą, niech namoknie i spęcznieje.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i z cukrem waniliowym. Dodajemy ostrożnie po jednym żółtku, ciągle ucierając. Ubijamy bardzo sztywną pianę z białek.
Źelatynę podgrzewamy, aż się rozpuści (nie gotować!) Mieszamy pianę z białek z masą maślano-żółtkową, dodajemy żelatynę.
Wszystko razem mieszamy. Dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao.
Wylewamy do salaterki najpierw jedną, potem drugą masę, wstawiamy do lodówki i czekamy, aż zastygnie.
Wierzch można polać czekoladą albo też galaretką owocową.

Pamiętam, że kiedyś zrobiłam ten deser tak: wylałam osobno na małe blaszki obie masy, gdy stężało, pokroiłam w kosteczki, wrzuciłam do szklanych pucharków, po czym posypałam bakaliami i polałam czekoladą. Wyglądało to bardzo ładnie i gościom się bardzo podobało.
Anetek
From: Aneta Baran <baran@chocolate.cern.ch>

Smakuje rewelacyjnie, prawie jak wedlowski oryginal.
Pozdrowienia - Basia
From: Daniel Jarosik <djarosik@boss.zie.pg.gda.pl>

* znaczenie słowne PTASIE MLECZKO® stanowi zarejestrowany znak towarowy chroniony na rzecz Lotte Wedel sp. z o.o.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności