Zalewamy żelatynę zimną wodą, niech namoknie i spęcznieje.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i z cukrem waniliowym. Dodajemy ostrożnie po jednym żółtku, ciągle ucierając. Ubijamy bardzo sztywną pianę z białek.
Źelatynę podgrzewamy, aż się rozpuści (nie gotować!) Mieszamy pianę z białek z masą maślano-żółtkową, dodajemy żelatynę.
Wszystko razem mieszamy. Dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao.
Wylewamy do salaterki najpierw jedną, potem drugą masę, wstawiamy do lodówki i czekamy, aż zastygnie.
Wierzch można polać czekoladą albo też galaretką owocową.
Pamiętam, że kiedyś zrobiłam ten deser tak: wylałam osobno na małe blaszki obie masy, gdy stężało, pokroiłam w kosteczki, wrzuciłam do szklanych pucharków, po czym posypałam bakaliami i polałam czekoladą. Wyglądało to bardzo ładnie i gościom się bardzo podobało.
Anetek
From: Aneta Baran <baran@chocolate.cern.ch>
Smakuje rewelacyjnie, prawie jak wedlowski oryginal.
Pozdrowienia - Basia
From: Daniel Jarosik <djarosik@boss.zie.pg.gda.pl>
* znaczenie słowne PTASIE MLECZKO® stanowi zarejestrowany znak towarowy chroniony
na rzecz Lotte Wedel sp. z o.o.
Skomentuj Powiadom o komentarzach