<- BazyliaLista potraw z grupy: Info - o ....Bouquet garni ->

PDF Drukuj

Boczniak - informacje

Dodano: 2000-08-02 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2368 razy.


Boczniak to grzyb, coraz popularniejszy ostatnimi czasy. Do jego hodowli wystarczy sieczka (rozdrobniona słoma, nie pamiętam z jakiego zboża i czy jest to istotne), którą wsypujemy do worka foliowego i polewamy wrzątkiem (chyba chodzi o bakterie ale i o zmiękczenie).
Nie wiem co z grzybnią - czy jest do dawana do całej objętosci czy tylko na powierzchni.
Całosć wstawiamy do ciemnego i wilgotnego pomieszczenia.
Po pewnym czasie odcinamy kapelusze (tylko je widziałem w sprzedaży).
Zyczę smacznego
From: Adam Głaszcz <a.glaszcz@lonza.com.pl>

Boczniak ostrygowaty (po angielsku Oyster Fungus) to dosc czesty grzyb rosnacy w duzych grupach na drzewach. Na pewno rosl i przed 24 laty.
W sklepach kupuje sie boczniaki pochodzace z uprawy. Nie wiem czy jest znany w USA ale w Wielkiej Brytanii na pewno.
Przemek
From: wachniew@ftjibm.ftj.agh.edu.pl

Ja uzywam boczniakow na pare sposobow:
- jak chinskich grzybow w tejze kuchni, tzn. kroje w cienkie paski i smaze w woku, albo na mocno rozgrzanej patelni z dodatkami podobnie przygotowanymi jak grzyby (moze to byc kurczak, jarzyny, czy tez makaron sojowy)
- raczej nie panieruje ich i nie smaze w ten sposob, jak to mozna zrobic z uprzdnio namoczonymi kapeluszami suszonych dobrych grzybow (jak np. prawdziwki, czy kozaki).Kupuje gotowe pasty (np. hinduski curry - sa np. w markecie Billa ,na polce z ingrediencjami z kuchni z roznych stron) i podaje z nimi.
- do zup raczej nie uzywam - wole "tradycyjne"
- do salatek i owszem
- z ziemniakami i np. koprem wloskim - mniam!!
zyczac smacznego
anka
From: Anna Plewicka <panka@eskadra.com.pl>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności