<- Kaczka nadziewana jabłkamiLista potraw z grupy: Mięso: DróbKaczka pieczona ->

PDF Drukuj

Kaczka pieczona

Dodano: 2000-08-20 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 12148 razy.


Kaczke umyc, osuszyc, wysmarowac sola i pieprzem.
2 lyzki marmolady pomaranczowej wymieszac z 2 lyzkami cukru i 2 lyzkami sproszkowanego imbiru. Tym smarowac kaczke w srodku i na zewnatrz.
Ulozyc w brytwance z pokrywka. Posmarowac piers obficie mieszanka miodowa.
Przykryc i piec w bardzo, bardzo goracym piekarniku, jak na chleb, przez 30 min. Zmniejszyc temperature do sredniej, 180C, piec nastepne 30 min. Wysmarowac reszta mieszanki miodowej, polac sosem z pieczenia i sprawdzic w miejscu, gdzie udo przylega do boku kaczki, Jezeli nie ma tam zadnego krwistego soku, to gotowa. Jezeli jest, piec dalej, az nie bedzie.
Mozna kaczke nadziac ryzem wymieszanym z jablkami, majerankiem, rodzynkami, a na wierzchu kaczki polozyc plasterki pomaranczy podczas ostatnich 30 minut pieczenia.
Magdalena
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności