<- Kaczka nadziewanaLista potraw z grupy: Mięso: DróbKaczka pieczona ->

PDF Drukuj

Kaczka nadziewana jabłkami

Dodano: 2000-08-20 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 37343 razy.


Kuchnia Wierzynka - Smakołyki Staropolskiej Kuchni

1 kaczka (1,5 kg.),
60 dag. ziemniaków,
60 dag. jabłek (złote lub szare renety, antonówki),
1 łyżka smalcu,
2 łyżeczki majeranku,
sól,
pieprz.

PRZYBRANIE :
jabłko,
borówki do mięsa,
kilka liści sałaty,
gałązki natki pietruszki.

Kaczkę umyć, osuszyć, odciąć szyjkę i końce skrzydeł.
Tuszkę natrzeć solą, połową majeranku i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz. Ziemniaki obrać, umyć i jeśli
są duże, przekroić na pół. Jabłka obrać , pokroić na ćwiartki lub ósemki, oczyścić z gniazd nasiennych i
posypać pozostałym majerankiem.
Kaczkę wypełnić jabłkami, zaszyć,przełożyć do brytfanny
posmarować smalcem i obłożyć ziemniakami. Kaczkę i ziemniaki lekko posypać solą i pieprzem. Piec 1 1/2 godz.
w piekarniku początkowo nagrzanym do temp. 200-250 st.C
i kilkakrotnie podlewać wytworzonym sosem. W połowie
pieczenia zmniejszyć ogień. Po upieczeniu wyjąć jabłka,
a kaczkę podzielić na porcje i ułożyć na półmisku,
formując w kształt tuszki. Kaczkę obłożyć jabłkami i
pieczonymi ziemniakami. Przybrać jabłkiem z borówkami,
gałązkami natki pietruszki i liśćmi sałaty.
:D:D:D:
Nadesłał(a): pokk 2006-05-23 21:05:41

Przepisane kropka w kropke z książki kucharskiej która jest w necie
Nadesłał(a): 2009-11-21 09:11:41


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności