<- MikrofalówkaLista potraw z grupy: PoradyMrożonki ->

PDF Drukuj

Miód - po wyjęciu z lodówki

Dodano: 2000-08-23 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2194 razy.


Miód w lodówce kamienieje, ale można wstawić słoik do garnka z ciepłą wodą i potrzymać parę godzin.
Woda nie może być zbyt gorąca.
Anetek
From: Aneta Baran &lt;baran@chocolate.cern.ch&gt;

Z miodem i z cieplem to ostroznie, woda nie powinna przekraczac 40 stopni i nalezy go tak ogrzewac przez kilka dni, to znaczy w jeden dzien wstawic do cieplej wody (w sloiku), jak ostygnie to zrobic to samo w dzien nastepny i nastepny, az stanie sie zloty i lejacy.
A to dlatego, ze wszystko co dobre w miodzie ginie w wyzszej niz 40 stoni temperaturze, wiec pozostaje w nim tylko tyle co w cukrze o smaku miodu.
Biala
From: Ewa Bialokoz &lt;biala@Jan.mat.uni.torun.pl&gt;

Co zrobić napisali już inni. Ja chciałem tylko powiedzieć, że nie zawsze trzeba koniecznie się starać, żeby miód się nie skrystalizował. Ja, osobiście, uważam taki lejący się za niewygodny do prawie każdego użycia. Preferuję taki na wpół skrystalizowany.
Ale coż, de gustibus... :-)
Pozdrawiam.
-Grzegorz "Krecik" Nowakowski
From: Grzegorz Nowakowski &lt;krecik@mtl.pl&gt;

wyjac z lodowki!!!!!!!!! I nigdy tam nie wtykac miodu!!!
bardzo nie lubi zbyt duzego chlodu - traci wszelkie wartosci odzywcze i zostaje slodka masa!
powinno wystarczyc ze postawisz go w cieplym pomieszczeniu na pare dni, sam rozmarznie, a w ostatecznosci wstaw go do gara z zimna (!) woda i powoli ogrzewaj go ale tylko do temp wody 40-50 stopni!!
wieksza temp. tez niszczy miod!
co prawda zagotowanie miodu powoduje ze sie juz nie scukrza i jest tak ladnie plynny (czesto robia tak nieuczciwi pszczelarze!) ale tak samo traci wartosci jak w niskich temp.
Ogolnie to bardzo delikatny produkt!
najlepiej trzymac miod w szafce, jest tam odpowiednio ciemno i chlodno dla miodku!
I pamietaj ze miejsce chlodne to nie zawsze lodowka :-)) jak sie co nie psuje latwo to chlodno oznacza 15-18 stopni
Hanna
From: Hanna 'Deirdre' Karczewska &lt;hanah@au.poznan.pl&gt;

Najlepiej do mikrofali, na 20s, potem zamieszac, bo sie robi rzadki od dna i tak ze dwa razy, tylko za mocno nie podgrzac, bo z leczniczego miodku zrobi sacharyna - tylko slodkie.
Jak nie masz mikrofali, to wstawic do garnka z zimna woda i bardz powoli podgrzewac mieszajac, pamietajac o uwadze j.w.
Corka pszczelarza -Barbara
From: "Barbara Z." &lt;barbara@chemnet.com.pl&gt;

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności