<- Śledziki dla całej rodzinkiLista potraw z grupy: Rybyśledź - matjasy na dwa sposoby ->

PDF Drukuj

Śledź "Oslo"

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3389 razy.


50 dag świeżych śledzi,
1 łyżka octu winnego,
1 pęczek zielonego koperku,
6-7 ziaren pieprzu,
1 listek laurowy,

SOS:
1/2 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego,
1 cytryna,
1 łyżka masła,
sól,

Śledzie oczyścić, odciąć głowy, korpusy umyć, odfiletować, przeciąć wzdłuż, zwinąć jak rolmopsy i spiąć
wykałaczką. Zagotować 2 szklanki wody z octem, listkiem
laurowym, pieprzem i połową umytego koperku (nie pokrojonego). Posolić do smaku, włożyć śledzie i gotować 15 minut.
Przygotowac sos:
W drugim garnku stopić masło, dodać mleko, wmieszać po kropelce sok z cytryny, posolić i dobrze wymieszać.
Ugotowane śledzie przełożyć na półmisek, zalać sosem i
posypać posiekanym koperkiem. Podawać z pieczywem.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności