<- TORT NA WAFLACHLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTort orzechowo-kokosowy ->

PDF Drukuj

Tort orzechowo-kawowy (dla cierpliwych i dokładnych)

Dodano: 2000-09-04 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3710 razy.


Uwaga! Jest to tort tylko dla naprawdę wytrwałych.
Jakiekolwiek odstępstwo od przepisu gwarantuje totalną klapę.
Smacznego
Marta

TORT ORZECHOWO-KAWOWY
CIASTO:
10 jaj
30 dkg mielonych orzechów włoskich
1/2 szkl. drobno mielonej bułki tartej
1/2 cytryny (nie kwasku cyt.!)
25 dkg cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do piecz.

KREM:
2 kremówki
1 cukier waniliowy
2 łyzki cukru
2 łyżki kawy rozpuszcz. Nescafe
1 łyżka żelatyny

MASA NA WIERZCH:
1 kremówka
1 biała czekolada (dobra gatunkowo)
trochę kawy

* CIASTO
* Źółtka utrzeć z cukrem na białą masę w makutrze wstawionej do gorącej wody. Dodać sok z cytryny, orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać.
* Z białek ubić pianę na bardzo sztywno, podzielić ją na 3 części.
* Po kolei dodawać je do ciasta, bardzo delikatnie mieszając.
* Wlać do blachy, wysmarowanej i oprószonej mąką tylko na dnie.
* Piec w piekarniku nagrzanym do 180* przez 45-60 minut.
* Gdy środek zesztywnieje, wyjąć i przykryć czystą bawełnianą ściereczką.
* Po ostygnięciu rozciąć na pół (w poziomie ;-))

* KREM
* Śmietany ubić, dodać oba rodzaje cukru.
* Źelatynę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody (kubek też wstawić do gorącej wody).
* Dodać kawę rozpuszczoną w 4 łyżkach wody.
* Wymieszać delikatnie ze śmietaną, przełożyc masą ciasto.

* MASA NA WIERZCH
* Śmietanę podgrzewać na bardzo małym gazie, nie może się zagotować.
* Dodawać po kawałeczku czekolady, cały czas mieszając.
* Dodawać kawy na oko, dla koloru i smaku.
* Po około godzinie zdjąć z gazu, masa powinna być gęsta.
* Wylać ją na ciasto, udekorować, wstawić do lodówki.
From: diva@koti.com.pl (DIVA)

Co to jest kremowka? Jaka ilosc kremowki? Prosze wziasc pod uwage, ze z przepisow korzystaja rowniez polacy mieszkajacy na zachodzie i nie zawsze sa im znane polskie produkty. Pozdrawiam.
Nadesłał(a): Joanna <dtarko1618@rogers.com> 2006-02-18 02:02:30

Kremówka, to śmietana 30%.
Nadesłał(a): MM 2006-02-22 13:02:59


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności