<- Tort orzechowo-kawowy (dla cierpliwych i dokładnych)Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTORT ORZECHOWO-MIGDAŁOWY BEZ NADZIENIA ->

PDF Drukuj

Tort orzechowo-kokosowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4629 razy.


Uwaga: z powodu _dużej_ ilości spirytusu, tort musi odstać przynajmniej kilka godzin. Najlepiej 1 dzień. Po prostu musi się 'przegryźć'.
Uwaga 2: nie ma w nim mąki :))))
Uwaga 3: placki są _BARDZO_ delikatne, więc aby je przenosić, należy podnosić je za pomocą co najmniej 2 szerokich, płaskich noży.
Pytanie 1: Kto wie, jak najlepiej ubić jajka na parze? Jakieś kruczki i sztuczki?

Składniki:
- 17 jaj
- 30 dag orzechów włoskich mielonych
- 0.5 kg masła
- 20 dag wiórków kokosowych
- duży kieliszek spirytusu (polecam 'setkę')
- sok z 1 cytryny
- 3 szklanki cukru
- 5 dag bułki tartej (opcjonalnie)
- 2 czekolady gorzkie (polecam Wedla)

1. Placek orzechowy:
Składniki:
- 8 żółtek
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- orzechy mielone
- opcjonalnie bułka tarta (bez niej jest delikatniejszy)
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, znów ubić, powoli dodając żółtka ubić po raz trzeci. Następnie zmniejszyć obroty miksera do minimalnych i powoli dodać orzechy i bułkę tartą (po dodaniu orzechów masa zrobi się rzadsza, to normalne). Masę wylać na przygotowaną uprzednio formę. Piec ok. 30 min. w temp. ok. 200 stopni C. Z plackiem jak z normalnym biszkoptem - nie studzić gwałtownie. Gdy ostygnie (w piekarniku), należy go wyjąć i przekroić na dwie części. Będzie to placek górny i dolny.
2. Placek kokosowy:
Składniki:
- 8 białek
- 1 szklanka cukru
- połowa soku z cytryny
- wiórki kokosowe
Białka ubić, dodać cukier, ubić ponownie. Dodać sok z cytryny, ubić, następnie zmniejszyć obroty miksera do min. i dodać kokos. Masę wylać na uprzednio przygotowaną formę. Piec ok. 20 min. w temp. ok. 180 stopni C. Będzie to placek środkowy.
3. Masa (kremy):
Pozostałe jajka ubić z cukrem na parze. Jest to proces czasochłonny. Po ich ubiciu, odstawić do ostygnięcia. w drugim naczyniu rozetrzeć masło ze spirytusem. Gdy masa jajeczna wystygnie, połączyć je ze sobą. Następnie podzielić na dwie części, odpowiednio: 1/3 i 2/3. do mniejszej z nich dodać resztę soku z cytryny; będzie to krem pomiędzy warstwą górną a środkową. Do większej z nich należy dodać czekoladę (czekoladę uprzednio należy roztopić na wolnym ogniu z 4 łyżkami wody i jedną łyżeczką masła). Krem czekoladowy stosować pomiędzy warstwą dolną a środkową oraz na wierzchu.
From: "Michał R. Hoffmann" misiek@knm.org.pl

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności