1 kostka rosołowa (z kurczaka)
1 cytryna
70 dkg łososia norweskiego (4 porcje)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
trochę wody
przyprawa do ryb (nie konieczna)
przyprawa wegeta
surówka
40 dkg kapusty kiszonej
1 jabłko
1/2 średniej cebuli
2 średnie marchewki
cukier
sól
pieprz
oliwa (najlepiej z oliwek)
Łososia opłukać wcześniej posypać przyparwą do ryb oraz wegetą (10 min wcześniej) a następnie obtoczyć w mące pszennej. Rozgrzać patelnię a następnie wcisnąć sok z 1/2 cytryny na patelnie i smażyć ten sok tak aż w jakiś sposób zbrązowieje (jest to możliwe). Wlać następnie na patelnie trochę wody (ok 1 cm głębokości) i dodać kostkę rosołową aby powstał swoisty bulion. Po rozgrzaniu powstałego bulionu i rozpuszczeniu kostki rosołowej na patelnię wrzucić łososia i gotować tylko z jednej strony na średnim ogniu przez około 7-8 minut. Łosoś powinien być podczas tego zanurzony w bulionie do około 1/2 wysokości płatów. Patelnie można na ten czas przykryć pokrywką. Po ugotowaniu wyjąć łososia a pozostały sos zagęścić roztworem mąki ziemniaczanej(1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki zimnej wody).Nie wlewać wszystkiego aby nie zrobić kałczuku. Wlać tyle aby sos lekko się zagęścił. Powstałym sosem można polać łososia. Łososia można podawać z ziemniakami lub frytkami oraz poniższą surówką.
Surówka:
Kapustę kiszoną (40 dkg) jeśli bardzo kwaśna to lekko opłukać zimną wodą a następnie odsączyć. Do kapusty dodać około 3 płaskie łyżki cukru i rozetrzeć. Następnie 1/2 cebuli posiekać a marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Na końcu zetrzeć jabłko i wszysko razem wymieszać. Dodać pieprz i sól do smaku a następnie około 3-4 łyżek oleju (najlepiej z oliwą z oliwek). Wszysko razem wymieszać. Pieprz musi nadawać odrobinę pikanterii surówce.
Tak mamy pełne danie. Myślę że niczego nie pominąłem i życzę smacznego. Do mężczyzn: kobieta powinna być zadowolona po spożyciu tego prostego dania z odrobiną białego wina do picia. ;)