<- Drożdżowiec z orzechami
Lista potraw z grupy:
Ciasta, ciastka
Drożdżówki ->
PDF
Drukuj
Drożdżówka
Dodano: 2004-12-26 16:08:10
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 5494 razy.
1 kg mąki białostockiej,
szczypta soli,
1 szklanki cukru,
4 łyżki oleju,
1/2 kostki masła lub margaryny,
1/2 litra mleka,
5 dkg drożdży,
20 dkg rodzynek,
1 jajko,
2 żółtka.
Mąka + sól. Rozczyn drożdże + 1/2 łyżki cukru. Kilka łyżek ciepłego mleka + 1 łyżka mąki. Do mąki rozczyn + mleko + olej + jajka + żółtka i wymieszać + dodać rozpuszczone masło dodać rodzynki.
1 godzina ma rosnąć, rozdzielić posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika 2 poziom, 45 min., 150*C.
Nadesłał: M.Ostrzyżek <wenus.wenus1@wp.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach
MM
Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności