<- DrożdżówkaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaDROŹDŹÓWKI Z BUDYNIEM ->

PDF Drukuj

Drożdżówki

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5053 razy.


Ok. 16 szt. Czas przygotow. 4 godz.
Ciasto:
500 g maki,
250 ml mleka,
20 g drozdzy,
1 jajo,
2 zoltka,
60 g masla,
50 g cukru,
sol.
Nadzienie z sera:
400 g bialego (niekwasnego) sera,
3 jaja,
2 lyzki masla,
80 g cukru pudru,
cukier waniliowy.
Inne:
1 jajo do posmarowania ciasta,
tluszcz i maka do blachy.

1. Z polowy maki, drozdzy, 1 lyzki cukru i cieplego mleka zrobic rozczyn. Przykryc, zostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia. Gdy rozczyn zwiekszy swa
objetosc dwukrotnie, dodac jajo, zoltka utarte z cukrem pudrem, reszta maki,
sol, stopione i przestudzone maslo. Dobrze wyrobic, odstawic do ponownego
wyrosniecia.
2. Zrobic nadzienie: do przetartego przez sito sera dodac 3 zoltka utarte z cukrem pudrem, maslo i cukier waniliowy. Dokladnie utrzec. Ubic piane z 2 bialek, delikatnie wymieszac z masa serowa.
3. Z wyrosnietego ciasta uformowac male buleczki i zostawic na 15 min do wyrosniecia. W kazdej buleczce zrobic wglebienie, napelnic je masa serowa.
4. Na natluszczonej i posypanej maka blasze ulozyc w pewnej odleglosci drozdzowki. Posmarowac brzegi roztrzepanym jajem. Piec 15-20 min w temp. 200żC.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 37 "Ciasta i ciasteczka I", strona 50.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności