Warstwa serowa:
1,2 kg białego sera,
6 jaj,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
30 dag margaryny lub masła,
40 dag cukru pudru,
bakalie,
pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Warstwa makowa:
25 dag maku,
35 dag cukru pudru,
6 jaj,
4 łyżki mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
bakalie,
olejek migdałowy lub rumowy.
Polewa:
po dwie łyżki margaryny, mleka, kakao i cukru.
Masło, cukier, żółtka utrzeć do białości i, ucierając dalej, powoli dodawać zmielony ser i mąkę ziemniaczaną. Na koniec włożyć bakalie oraz pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.
Mak sparzyć i zemleć w maszynce. Źółtka utrzeć z cukrem do białości, wsypać mak i mąkę z proszkiem, starannie wymieszać, a na końcu dodać bakalie i pianę ubitą z białek.
Do wysmarowanej tłuszczem formy wyłożyć najpierw masę serową, a potem makową i wstawić do gorącego piekarnika.
Wszystkie składniki zagotować, mieszając. Upieczone i wystudzone ciasto polać polewą.