<- Jabłecznik ucieranyLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaJabłecznik z polewą marcepanową ->

PDF Drukuj

Jabłecznik z bitą śmietaną

Dodano: 2004-12-26 23:06:18
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 5947 razy.


Biszkopt:
3 jajka,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mąki pszennej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa:
1,5 kg jabłek,
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej.
Ponadto:
250 ml śmietany (30%),
50 g czekolady mlecznej,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
tłuszcz do wysmarowania blaszki.

Biszkopt:
1)Jajka ubić z cukrem.
2)Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jaj.
3)Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 25x40 cm.
4)Piec w temp. 160 st.C przez około 20 minut.
Masa:
1)Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zalać 125 ml wody i dusić pod przykryciem.
2)Do miękkich jabłek dodać mąkę rozprowadzoną w 150 ml wody. Zagotować.
Jabłecznik z bitą śmietaną:
1)Na ostudzony biszkopt w blaszcze wyłożyć masę.
2)Śmietanę schładzać przez 2-3 godz. w lodówce, a następnie ubić z cukrem waniliowym.
3)Czekoladę zetrzeć na tarce grubych oczkach.
4)Bitą śmietanę rozprowadzić na masie i posypać startą czekoladą.

Nadesłał: M.Ostrzyżek <wenus.wenus1@wp.pl>
bardzo fajny przepis tylko z tymi numerkami głupio
Nadesłał(a): smakosz 2006-03-26 11:03:58


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności