2 dojrzałe awokado
4 jajka
12-16 małych plasterków wędzonego łososia
1-2 cytryny
6 łyżeczek majonezu, sól, pieprz
Jajka ugotuj na twardo, rozgnieć i wymieszaj z majonezem, solą i pieprzem(powinno być pikantne). Awokado przekrój wzdłuż na połówki, ostrożnie by nie uszkodzić skórek, wyjmij miąższ, rozgnieć go i połącz z poprzednią masą (proporcje indywidualnie). Ułożone płasko plastry łososia posmaruj dokładnie wykonaną masą i zwiń w ruloniki w każdy wbijając wykałaczkę. Drugi koniec wykałaczki można ozdobić "flagą" np z naciętego listka pora lub selera. Tak przygotowane łososie włóż delikatnie do skórek awokado obficie zalewając sokiem z cytryny. Całość wygląda dekoracyjnie, a niejedego taka łódz uratowała przed "popłynięciem"...