1 kg schabu
2 łyżki oleju
2 żółte grejfruty
po 10 dag suszonych moreli i śliwek
imbir, galka muszkałtowa,cynamon
1/2 szkl.wina wytrawnego
sól
1 kg ziemniaków
3/4 szkl.mleka
3 jajka
pieprz
pół łyżki sera żóltego i masła
Schab zalać wrzątkiem i następnie wlożyć na godzinę do zimnej osolonej wody.Imbir wymieszać z cynamonem,pieprzem i gałką.Natrzeć tym męso i wlożyć na godzinę do lodowki.
Śliwki i morele zalać winem na 30 min.Odsączyć na sitku.Wino zachować.Z grejfrutów wycisnąć sok i połączyć z winem.Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć mięco z każdej strony.Przelożyć do żaroodpornego naczynia,zalać sokiem i winem.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 45 min.Po 30 min wokól mięsa ułożyć owoce.
Ziemniak ugotować i utłuc.Dodać żóltka.mleko,łyżkę masła
starty ser i pianę z bialek.Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać .Wyciskać przez szpryckę na posmarowaną maslem blachę.Zapiekać 25 min w 200 C.