Gotujemy zalewę z wody.octu soli cukru pieprzu ziela i listka laurowego.Do każdego sloika gorczyca,koper,czosnek i parę plasterkow marchewki.do sloikow ogorki i zalewa.zagotowujemy sloiki i po minucie wyjmujemy.
Nadesłał: <>Ja mam podobny przepis ale cukru dodaję 7,5 łyżeczki i są świetne słodko-kwaśne Nadesłał(a): 2005-08-11 11:08:35
Mili Panstwo.
Mieszkam za granica i nie wiem jaka to jest pojemnosc
"1 szklanka" -jest to pojecie wzgledne.Gdyby ktos moglby mi w tym pomoc i zmierzyc w mililitrach,bylabym mu bardzo wdzieczna.U nas wystepuja szklanki balszoje i przepis idzie w niwecz.Dziekuje.Maria Nadesłał(a): <jurasidlo@yahoo.com> 2006-07-10 04:07:11
1 szklanka (pojęcie stosowane w kulinariach) to 200 ml=0,2l Nadesłał(a): MM 2006-07-10 07:07:44
Mam pytanko: czy ktos dodaje do ogórkow takie przyprawy jak bazylia, estragon albo goździki?? Nadesłał(a): 2006-07-10 10:07:47
ja zawsze robie na oko wychodza swietne ale czt w tym przepisie nie jest zamalo octu ja daie jeszcze kawalek natki pietruszki i 3 ziarenka pieprzu Nadesłał(a): pyra 2006-07-15 22:07:29
Cześć-stosuję podobny przepis ale nie dodaję marchewki ale nasiona kolendry,liść orzecha włoskiego-wymiennie z chrzanem.A tam gdzie jest ocet zawsze dodaję ESTRAGON on sprawia że smak i zapach octu jest łagodny.W taką ale bardziej słodką zalewę wkładam razem małe cukinie,patisony,kawałki papryki,ogórek,pomidor-i łyżeczkę oliwy.Podaję pokrojone w kostkę z kapustą pekińską i majonezem. Nadesłał(a): emkaa <m_kuk@op.pl> 2006-07-19 21:07:39
Przepis jest stary i poprawny tak robi moja mama i ja ,wszystkim smakują .
Smacznego Nadesłał(a): doti <doti66@op.pl> 2006-07-22 18:07:02
Hehe... a ja ucze sie gotować i wogóle kulinariów=) więc jestem wdziecnzy autorowi za przepis:):):) Nadesłał(a): Kiku <kikuu@o2.pl> 2006-07-26 21:07:04
A ja sprobuje i zobacze :) Nadesłał(a): Maryska <artur316@op.pl> 2006-08-18 22:08:04
poszukuje przepisu na pikle(z duzych dojrzalych ogorkow)... Wiem ze musi byc zalewa octowa ale nie znam proporcji:)) Mogłby ktos mi podac na to przepis!!! Bede bardzo wdzieczny:))) Nadesłał(a): Snoopy:) <kopicki1@wp.pl> 2006-08-19 08:08:59
Goździki dodaje się do owoców marynowanych takich jak śliwki i gruszki. Estragon i bazylię zaś do pieczenia drobiu i innych mięs. Nadesłał(a): Marzena <marzena178@amorki.pl> 2008-08-23 15:08:58
Gorszego przepisu nie można było podać !!
Jestem nie zadowolona z tego przepisu !! ;/ Nadesłał(a): Ewa 2009-07-29 21:07:49
Ewa, napisz co jest nie-tak? Nadesłał(a): Kucharek 2009-07-29 21:07:04
To że komuś ogórki konserwowe z tego przepisu nie wyszły spowodowane jest tym że w tym przepisie nikt nie dodał że trzeba dodać "ogórki":) Nadesłał(a): Krzysiek <zige@op.pl> 2010-07-28 20:07:12
Hmm, Krzysiek,
to jest przepis na zalewę (a raczej jej proporcje) więc teoretycznie ogórki nie mają tu znaczenia, ale jak się wczytasz to znajdziesz: "...do sloikow ogorki i zalewa..." Nadesłał(a): Gosposiek 2010-07-29 09:07:32
Dzięki właśnie oto chodziło mojej mamie xD
Pozdro Synek :D Nadesłał(a): Synek 2010-08-27 19:08:50
mam nadzieje ze mi wyjda pozdrawiam:) Nadesłał(a): 2011-07-06 13:07:13
Dzięki:) Nadesłał(a): Kingaaa 2011-07-16 09:07:23
Wydaje mi się, że trzeba dłużej gotować słoiki, tak około 5 minut od zagotowania wody, minuta to jednak za mało :) Nadesłał(a): shadow <suomi369@o2.pl> 2011-07-17 19:07:51
mysle ze nie dodano tutaj istotnej dla poczatkujacych informacji..mianowicie, ze na pikle ogorki obieramy ze skorki i usuwamy gniazda nasienne.Calosc kroimu w grube cwiartko-plasterki. Nadesłał(a): Janka 2011-08-08 15:08:38