<- Ogórki kiszoneLista potraw z grupy: PrzetworyOgórki konserwowe (zalewa) ->

PDF Drukuj

Ogórki konserwowe

Dodano: 2005-03-11 13:27:56
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 77571 razy.


2l wody
1 szkl.octu
3 łyżki soli
3 łyżki cukru
5 ziarenek pieprzu,ziele angielskie,listek laurowy,gorczyca,koper,czosnek,marchew

Gotujemy zalewę z wody.octu soli cukru pieprzu ziela i listka laurowego.Do każdego sloika gorczyca,koper,czosnek i parę plasterkow marchewki.do sloikow ogorki i zalewa.zagotowujemy sloiki i po minucie wyjmujemy.

Nadesłał: <>
Ja mam podobny przepis ale cukru dodaję 7,5 łyżeczki i są świetne słodko-kwaśne
Nadesłał(a): 2005-08-11 11:08:35

Mili Panstwo. Mieszkam za granica i nie wiem jaka to jest pojemnosc "1 szklanka" -jest to pojecie wzgledne.Gdyby ktos moglby mi w tym pomoc i zmierzyc w mililitrach,bylabym mu bardzo wdzieczna.U nas wystepuja szklanki balszoje i przepis idzie w niwecz.Dziekuje.Maria
Nadesłał(a): <jurasidlo@yahoo.com> 2006-07-10 04:07:11

1 szklanka (pojęcie stosowane w kulinariach) to 200 ml=0,2l
Nadesłał(a): MM 2006-07-10 07:07:44

Mam pytanko: czy ktos dodaje do ogórkow takie przyprawy jak bazylia, estragon albo goździki??
Nadesłał(a): 2006-07-10 10:07:47

ja zawsze robie na oko wychodza swietne ale czt w tym przepisie nie jest zamalo octu ja daie jeszcze kawalek natki pietruszki i 3 ziarenka pieprzu
Nadesłał(a): pyra 2006-07-15 22:07:29

Cześć-stosuję podobny przepis ale nie dodaję marchewki ale nasiona kolendry,liść orzecha włoskiego-wymiennie z chrzanem.A tam gdzie jest ocet zawsze dodaję ESTRAGON on sprawia że smak i zapach octu jest łagodny.W taką ale bardziej słodką zalewę wkładam razem małe cukinie,patisony,kawałki papryki,ogórek,pomidor-i łyżeczkę oliwy.Podaję pokrojone w kostkę z kapustą pekińską i majonezem.
Nadesłał(a): emkaa <m_kuk@op.pl> 2006-07-19 21:07:39

Przepis jest stary i poprawny tak robi moja mama i ja ,wszystkim smakują . Smacznego
Nadesłał(a): doti <doti66@op.pl> 2006-07-22 18:07:02

Hehe... a ja ucze sie gotować i wogóle kulinariów=) więc jestem wdziecnzy autorowi za przepis:):):)
Nadesłał(a): Kiku <kikuu@o2.pl> 2006-07-26 21:07:04

A ja sprobuje i zobacze :)
Nadesłał(a): Maryska <artur316@op.pl> 2006-08-18 22:08:04

poszukuje przepisu na pikle(z duzych dojrzalych ogorkow)... Wiem ze musi byc zalewa octowa ale nie znam proporcji:)) Mogłby ktos mi podac na to przepis!!! Bede bardzo wdzieczny:)))
Nadesłał(a): Snoopy:) <kopicki1@wp.pl> 2006-08-19 08:08:59

Goździki dodaje się do owoców marynowanych takich jak śliwki i gruszki. Estragon i bazylię zaś do pieczenia drobiu i innych mięs.
Nadesłał(a): Marzena <marzena178@amorki.pl> 2008-08-23 15:08:58

Gorszego przepisu nie można było podać !! Jestem nie zadowolona z tego przepisu !! ;/
Nadesłał(a): Ewa 2009-07-29 21:07:49

Ewa, napisz co jest nie-tak?
Nadesłał(a): Kucharek 2009-07-29 21:07:04

To że komuś ogórki konserwowe z tego przepisu nie wyszły spowodowane jest tym że w tym przepisie nikt nie dodał że trzeba dodać "ogórki":)
Nadesłał(a): Krzysiek <zige@op.pl> 2010-07-28 20:07:12

Hmm, Krzysiek, to jest przepis na zalewę (a raczej jej proporcje) więc teoretycznie ogórki nie mają tu znaczenia, ale jak się wczytasz to znajdziesz: "...do sloikow ogorki i zalewa..."
Nadesłał(a): Gosposiek 2010-07-29 09:07:32

Dzięki właśnie oto chodziło mojej mamie xD Pozdro Synek :D
Nadesłał(a): Synek 2010-08-27 19:08:50

mam nadzieje ze mi wyjda pozdrawiam:)
Nadesłał(a): 2011-07-06 13:07:13

Dzięki:)
Nadesłał(a): Kingaaa 2011-07-16 09:07:23

Wydaje mi się, że trzeba dłużej gotować słoiki, tak około 5 minut od zagotowania wody, minuta to jednak za mało :)
Nadesłał(a): shadow <suomi369@o2.pl> 2011-07-17 19:07:51

mysle ze nie dodano tutaj istotnej dla poczatkujacych informacji..mianowicie, ze na pikle ogorki obieramy ze skorki i usuwamy gniazda nasienne.Calosc kroimu w grube cwiartko-plasterki.
Nadesłał(a): Janka 2011-08-08 15:08:38


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności