4 gruszki (najlepiej odmiany Williams)
10 dag łuskanych orzechów włoskich
5 łyżek masła
10 dag sera z niebieską pleśnią
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
kilka listków natki do dekoracji
Odłóż do dekoracji 8 połówek orzechów włoskich, pozostałe drobno posiekaj. Ser pleśniowy rozgnieć widelcem. Odłóż łyżkę masła, resztę utrzyj z serem i posiekanymi orzechami. Gruszki przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Posmaruj masłem 8 kawałków folii aluminiowej.
Do wydrążonych gruszek nałóż po pół łyżeczki masy serowo-maślanej. Owoce ułóż na folii, zawiń, ułóż na rozgrzanym ruszczie, piecz 5 minut. Zdejmij z grilla, odwiń folię i nałóż resztki masy serowej.
Gotowe gruszki udekoruj połówkami orzechów i listkami natki.