Latem grzyby swieze dowolna ilosc.
1-2 cebule stosownie do ilosci grzybow
sol,pieprz
Zima kartofle pokrojone w kosteczke
kostki rosolowe Winiary /w zaleznosci od ilosci zupy/
makaron zacierka
smietana kwasna 18%
Latem, gdy mamy dostatek grzybow, zrobmy zapas do zamrazarki na zupe grzybowa z grzybow duszonych- w srodku zimy sama przyjemnosc.
Swieze grzyby dokladnie umyc pokroic w paseczki.
Na goracym oleju podsmazyc cebule w piorka lub polkrazki,wrzucic do niej pokrojone grzyby, smazyc z dodatkiem soli i pieprzu ok.15 min.,ostudzic zapakowac w woreczki /porcje dowolne/ i do zamrazarki.
Zima gotujemy zupe.Baza to zwykla kartoflanka na kostkach rosolowych Winiary - gotujemy 15 min.wrzucamy zamrozony pakiecik z grzybami ,dosypujemy garsc makaronu zacierki i po 15 min.dodajac smietane 18% palaszujemy z cala rodzina pyszna grzybowa jak to latem bywalo. Smacznego!