<- Ciasto które zawsze wychodziLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCIASTO MARCHWIOWE ->

PDF Drukuj

Ciasto Lucyna

Dodano: 2005-12-03 22:34:55
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 4684 razy.


Ciasto:
5 jaj+ 1 bialko.
1 szkl.cukru
2 szkl.maki
14 lyzek wody
14 lyzek oleju
4 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzki kakao
Krem:
1 kostka masla
1 szkl.cukru
budyn z 1/2 litra mleka (lub 3/4)
3lyzki (4)maki ziemniaczanej.



Ciasto:
zoltka utrzec z cukrem,dodac make,olej,wode, proszek do pieczenia.Wymieszac,dodac piane z bialek oprocz tego dodatkowego.
Ciasto podzielic na dwie rowne czesci,jedna wylac do blaszki (jak do makowca) do drugiej dodac kakao i dodatkowe ubite na piane bialko,ktore trzeba delikatnie polaczyc z ciastem.Wlac do blachy (jak do makowca) i obydwie blaszki wstawic do pieca.
Upieczone ciasta ostudzic w blaszkach. Wyjac na deseczke.Pokroic na plasterki(jak chleb)smarowac kazdy plasterek kremem i dociskac jeden do drugiego.
Wyjda dwa bialo-brazowe ciasta posklejane kremem.
Ciasto kroi sie w skosne plasterki.Mozna wierzch pochlapac czekolada. Wyglada super i jest naprawde bardzo smaczne.
Krem:
ugotowac pol litra mleka.
Mala ilosc mleka(odlac z pol litra) wymieszac z dwoma zoltkami,cukrem waniliowym,3lyzkami maki kukurydzianej lub ziemniaczanej,5 lyzeczkami cukru.
do gotujacego mleka wlac przygotowane mleko z dodatkami i zagotowac.
kiedy budyn ostygnie wymieszac go z maslem utartym z cukrem. Do masla dodawac budyn stopniowo, najlepiej po lyzce.
Mozna zrobic krem z budyniu w torebce ale jest znacznie gorszy.
Ciasto wymaga troche pracy ale jest naprawde bardzo!!!! latwe i pyszne. wyglada tez znakomicie kiedy ulozycie go na talerzu juz pokrojone w SKOSNE plastry.
Smacznego.






Nadesłał: Elzbieta Kowalczyk <kasjopeja5@msn.com>
nazywa sie to metrowiec
Nadesłał(a): 2005-12-20 22:12:19

Niech sie nazywa u ciebie jak chce.Ja znam to ciasto pod zupelnie inna nazwa a nazywam to Lucyna bo przepis mam od Lucyny.I chyba nie o nazwe tu chodzi.
Nadesłał(a): Ela 2005-12-27 02:12:11


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności