<- Ciasto LucynaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCiasto migdalowe ->

PDF Drukuj

CIASTO MARCHWIOWE

Dodano: 2006-08-19 17:23:53
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 4419 razy.


cukier wanilinowy,
2 szkl. startej marchwi (5 szt.),
2 szkl. mÄ…ki pszennej,
1 1/4 szkl. oleju,
4 jajka,
2 szkl. cukru,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka cynamonu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 szkl. posiekanych orzechów,
rodzynki,
masło,
bułka tarta do blaszki.

Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. MÄ…kÄ™ utrzeć mikserem z olejem, dodawać kolejno po jednym jajku. Miksować, aż masa zbieleje. Do masy dodać marchew, cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia, sodÄ™, cynamon, dalej miksować. Na koniec dodać orzechy i rodzynki. Ciasto wyÅ‚ożyć do wysmarowanej masÅ‚em i posypanej buÅ‚kÄ… tartÄ… blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec okoÅ‚o 1 godziny w temp. 180°C. Można posmarować polewÄ… czekoladowÄ….

Nadesłał: <wenus.wenus1@wp.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności