1kg drobnych zamkniętych pieczarek (wielkości dużego kasztana)
6-7 jajek na twardo
1-2 pęczki szczypioru (dymki)
1 większy słoik dobrego majonezu - jak zostanie trochę to przyda się do innej sałatki
sól, pieprz, ew. ząbek czosnku
Pieczarki wrzucić do osolonego wrzątku na krótko ok.2 min.- to się fachowo nazywa blanszowaniem. Następnie odcedzić na durszlaku, ostudzić, a potem każdy grzybek osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Większe pieczarki przekroić na dwie lub na cztery części. Do tego dodać niezbyt drobno posiekany szczypior i jajka pokrojone w ósemki, majonez i przyprawy.
Sałatka powinna być tak przyprawiona aby miała wyraźnie majonezowo-słony smak z uwagi na mdły chrakter podstawowych składników tj. pieczarek i jaj, no i oczywiście nie może pływać w majonezie. Przybranie może być lub nie koniecznie. Pychota.