<- Sos BeataLista potraw z grupy: SosySos Bernaise ->

PDF Drukuj

Sos BÚchamel (przepis francuski)

Dodano: 2005-12-08 21:08:25
J─Özyk: niezdefiniowany
Odwiedzono: 2404 razy.





Sos ten to jedno z arcydzie┼é francuskiej kuchni. „Wynalaz┼é” go mistrz ceremonii na dworze Ludwika XIV, markiz BÚchamel de Nointel, unie┼Ťmiertelniaj─ůc tym swoje nazwisko, przynajmniej w┼Ťr├│d kucharzy i smakoszy.
Istnieje szereg odmian tego sosu, ale jedna szczeg├│lnie warta jest spopularyzowania. Osobliwo┼Ť─ç tej odmiany polega na tym, i┼╝ polane tym sosem potrawy zapieka si─Ö w piekarniku (lub w prodi┼╝u). Gotowane mi─Öso wo┼éowe, kawa┼éki pieczeni ciel─Öcej, ryba, kalafior, szparagi, a nawet skromne m┼éode ziemniaki, polane tym sosem i zapieczone, staj─ů si─Ö delikatn─ů i wykwintn─ů potraw─ů.
Nie jest to sos na codzienny u┼╝ytek. Ale z okazji szczeg├│lnej, gdy chcecie kogo┼Ť zaprosi─ç na obiad, lub wreszcie, gdy macie w niedziel─Ö (zw┼éaszcza deszczow─ů) du┼╝o czasu i pragnienie dla poprawienia samopoczucia zje┼Ť─ç co┼Ť szczeg├│lnie dobrego, polecam sos BÚchamel.
Zaczynamy od przyrz─ůdzenia bia┼éego sosu podstawowego na mleku, (je┼Ťli chcecie koniecznie, to zamiast margaryny mlecznej po┼Ťwi─Ö─çcie kawa┼éek mas┼éa wielko┼Ťci du┼╝ego orzecha w┼éoskiego). Do zimnego podstawowego sosu bia┼éego wbijcie 1 ca┼ée jajko i 1 ┼╝├│┼étko (mo┼╝na, je┼Ťli okazja jest rzeczywi┼Ťcie wyj─ůtkowa, i 2) i bardzo dok┼éadnie wymieszajcie widelcem, aby bia┼éko i ┼╝├│┼étka idealnie si─Ö z┼é─ůczy┼éy z sosem podstawowym. Posoli─ç do smaku, doda─ç odrobin─Ö pieprzu („na ko┼äcu no┼╝a”) i sok z ─çwiartki cytryny.
Je┼Ťli mamy prodi┼╝, to wysmarowa─ç go nale┼╝y mas┼éem lub margaryn─ů, je┼Ťli w piekarniku, to podobnie post─Öpujemy z niewielkim rondelkiem. W prodi┼╝u lub rondelku uk┼éadamy pokrojone w plastry gotowane mi─Öso wo┼éowe (roso┼éowe), zimn─ů piecze┼ä ciel─Öc─ů lub kawa┼éki kawa┼éki ugotowanej kury (bez ko┼Ťci!). Mo┼╝na te┼╝ zamiast mi─Ösa wzi─ů─ç ugotowanych ziemniak├│w, (je┼Ťli s─ů du┼╝e podzieli─ç na par─Ö cz─Ö┼Ťci) lub po prostu ugotowane, (ale nierozgotowane) m┼éode ziemniaki.
Na zawarto┼Ť─ç prodi┼╝a lub rondelka nak┼éadamy ┼éy┼╝k─ů sos, posypujemy tartym serem i k┼éadziemy na wierzchu par─Ö malutkich kawa┼éeczk├│w mas┼éa (powierzchnia sosu ┼Ťlicznie si─Ö zarumieni). Prodi┼╝ nakrywany pokrywk─ů, rondelek za┼Ť wsuwamy do gor─ůcego piekarnika. Piec powinno si─Ö 30 – 45 minut. Gdy powierzchnia ┼éadnie si─Ö zarumieni, a wsadzony do sosu patyczek nie jest oblepiony klej─ůcym si─Ö sosem (powinien by─ç jednak wilgotny) – potrawa jest gotowa.
Podaje si─Ö na gor─ůco w tym naczyniu, w kt├│rym si─Ö zapieka┼éo, wi─Öc albo w prodi┼╝u, albo w rondelku. Je┼Ťli sos BÚchamel zapieka┼éo si─Ö mi─Öso, osobno nale┼╝y poda─ç albo zielon─ů sa┼éat─Ö, albo mizeri─Ö, albo gotowany m┼éody groszek. Ziemniaki mo┼╝na poda─ç oddzielnie, mo┼╝na je ta┼╝ zapiec „pod sosem” razem z mi─Ösem (to ostatnie jest wygodniejsze – mi─Öso uk┼éada si─Ö w├│wczas w ┼Ťrodku naczynia, a ziemniaki „wianuszkiem” – skrajem).
Świetne jedzenie, ale niestety trochę pracochłonne.
Podstawowy biały sos
Na ma┼é─ů patelni─Ö wrzucamy kawa┼éek margaryny mlecznej lub mas┼éa wielko┼Ťci orzecha w┼éoskiego (tak „na oko”). Gdy t┼éuszcz si─Ö roztopi, (ale nie sma┼╝y!), wsypujemy p┼éask─ů ┼éy┼╝k─Ö sto┼éow─ů m─ůki i ci─ůgle mieszaj─ůc ┼é─ůczymy dok┼éadnie m─ůk─Ö z t┼éuszczem. Gdy to osi─ůgniemy, (co trwa na „ma┼éym ogniu” nie d┼éu┼╝ej ni┼╝ dwie minuty), wlewamy do tej zasma┼╝ki stopniowo szklank─Ö zimnej wody (lub mleka), stale mieszaj─ůc i nie dopuszczaj─ůc do utworzenia si─Ö grudek. Solimy do smaku i gdy masa si─Ö zagotuje, zdejmujemy patelni─Ö z kuchenki.
Tak przyrz─ůdzony sos jest dopiero „p├│┼éfabrykatem” i nie nadaje si─Ö do jedzenia. Ale stanowi podstaw─Ö wielu doskona┼éych sos├│w, patrz wy┼╝ej.


Nadesłał: mermas <mermas@tlen.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialno┼Ťci