<- Sos BeataLista potraw z grupy: SosySos Bernaise ->

PDF Drukuj

Sos Béchamel (przepis francuski)

Dodano: 2005-12-08 21:08:25
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 2964 razy.





Sos ten to jedno z arcydzieÅ‚ francuskiej kuchni. „WynalazÅ‚” go mistrz ceremonii na dworze Ludwika XIV, markiz Béchamel de Nointel, unieÅ›miertelniajÄ…c tym swoje nazwisko, przynajmniej wÅ›ród kucharzy i smakoszy.
Istnieje szereg odmian tego sosu, ale jedna szczególnie warta jest spopularyzowania. Osobliwość tej odmiany polega na tym, iż polane tym sosem potrawy zapieka się w piekarniku (lub w prodiżu). Gotowane mięso wołowe, kawałki pieczeni cielęcej, ryba, kalafior, szparagi, a nawet skromne młode ziemniaki, polane tym sosem i zapieczone, stają się delikatną i wykwintną potrawą.
Nie jest to sos na codzienny użytek. Ale z okazji szczególnej, gdy chcecie kogoÅ› zaprosić na obiad, lub wreszcie, gdy macie w niedzielÄ™ (zwÅ‚aszcza deszczowÄ…) dużo czasu i pragnienie dla poprawienia samopoczucia zjeść coÅ› szczególnie dobrego, polecam sos Béchamel.
Zaczynamy od przyrzÄ…dzenia biaÅ‚ego sosu podstawowego na mleku, (jeÅ›li chcecie koniecznie, to zamiast margaryny mlecznej poÅ›więćcie kawaÅ‚ek masÅ‚a wielkoÅ›ci dużego orzecha wÅ‚oskiego). Do zimnego podstawowego sosu biaÅ‚ego wbijcie 1 caÅ‚e jajko i 1 żółtko (można, jeÅ›li okazja jest rzeczywiÅ›cie wyjÄ…tkowa, i 2) i bardzo dokÅ‚adnie wymieszajcie widelcem, aby biaÅ‚ko i żółtka idealnie siÄ™ zÅ‚Ä…czyÅ‚y z sosem podstawowym. Posolić do smaku, dodać odrobinÄ™ pieprzu („na koÅ„cu noża”) i sok z ćwiartki cytryny.
Jeśli mamy prodiż, to wysmarować go należy masłem lub margaryną, jeśli w piekarniku, to podobnie postępujemy z niewielkim rondelkiem. W prodiżu lub rondelku układamy pokrojone w plastry gotowane mięso wołowe (rosołowe), zimną pieczeń cielęcą lub kawałki kawałki ugotowanej kury (bez kości!). Można też zamiast mięsa wziąć ugotowanych ziemniaków, (jeśli są duże podzielić na parę części) lub po prostu ugotowane, (ale nierozgotowane) młode ziemniaki.
Na zawartość prodiża lub rondelka nakÅ‚adamy Å‚yżkÄ… sos, posypujemy tartym serem i kÅ‚adziemy na wierzchu parÄ™ malutkich kawaÅ‚eczków masÅ‚a (powierzchnia sosu Å›licznie siÄ™ zarumieni). Prodiż nakrywany pokrywkÄ…, rondelek zaÅ› wsuwamy do gorÄ…cego piekarnika. Piec powinno siÄ™ 30 – 45 minut. Gdy powierzchnia Å‚adnie siÄ™ zarumieni, a wsadzony do sosu patyczek nie jest oblepiony klejÄ…cym siÄ™ sosem (powinien być jednak wilgotny) – potrawa jest gotowa.
Podaje siÄ™ na gorÄ…co w tym naczyniu, w którym siÄ™ zapiekaÅ‚o, wiÄ™c albo w prodiżu, albo w rondelku. JeÅ›li sos Béchamel zapiekaÅ‚o siÄ™ miÄ™so, osobno należy podać albo zielonÄ… saÅ‚atÄ™, albo mizeriÄ™, albo gotowany mÅ‚ody groszek. Ziemniaki można podać oddzielnie, można je taż zapiec „pod sosem” razem z miÄ™sem (to ostatnie jest wygodniejsze – miÄ™so ukÅ‚ada siÄ™ wówczas w Å›rodku naczynia, a ziemniaki „wianuszkiem” – skrajem).
Świetne jedzenie, ale niestety trochę pracochłonne.
Podstawowy biały sos
Na maÅ‚Ä… patelniÄ™ wrzucamy kawaÅ‚ek margaryny mlecznej lub masÅ‚a wielkoÅ›ci orzecha wÅ‚oskiego (tak „na oko”). Gdy tÅ‚uszcz siÄ™ roztopi, (ale nie smaży!), wsypujemy pÅ‚askÄ… Å‚yżkÄ™ stoÅ‚owÄ… mÄ…ki i ciÄ…gle mieszajÄ…c Å‚Ä…czymy dokÅ‚adnie mÄ…kÄ™ z tÅ‚uszczem. Gdy to osiÄ…gniemy, (co trwa na „maÅ‚ym ogniu” nie dÅ‚użej niż dwie minuty), wlewamy do tej zasmażki stopniowo szklankÄ™ zimnej wody (lub mleka), stale mieszajÄ…c i nie dopuszczajÄ…c do utworzenia siÄ™ grudek. Solimy do smaku i gdy masa siÄ™ zagotuje, zdejmujemy patelniÄ™ z kuchenki.
Tak przyrzÄ…dzony sos jest dopiero „półfabrykatem” i nie nadaje siÄ™ do jedzenia. Ale stanowi podstawÄ™ wielu doskonaÅ‚ych sosów, patrz wyżej.


Nadesłał: mermas <mermas@tlen.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności