<- KLUSKI DOMOWE ZAPIEKANE Z SEREM NA SŁONOLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKluski francuskie ->

PDF Drukuj

KLUSKI DROŹDŹOWE NA PARZE czyli PYZY POZNAŃSKIE

Dodano: 2006-02-26 11:44:03
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 4425 razy.


40 dkg mąki,
2 dkg drożdży,
2 jajka,
ok. 1/4 l mleka,
1 łyżka tłuszczu,
1 łyżka cukru

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać ciepłe mleko, rozkruszone drożdże i szczyptę soli. Odstawić, żeby drożdże się ruszyły.
Źółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać żółtka, wyrobić ciasto łyżką, aż ukażą się pęcherzyki. Dodać stopiony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy dwukrotnie zwiększy objętość wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Można rozwałkować i wykrawać foremką lub kieliszkiem krążki, można odrywać po kawałku i formować kulki. Zostawić przykryte na stolnicy do wyrośnięcia.
Szeroki garnek z wodą obwiązać lnianą ściereczką (lub umieścić na nim sito do gotowania na parze). Wodę doprowadzić do wrzenia. Kłaść wyrośnięte bułki, szczelnie przykryć i gotować kilka minut (5-8 min. w zależności od wielkości).
Można podawać gorące z sosami mięsnymi lub owocowymi.

Nadesłał: magda (Przepis własny) <>
dzieki za przepis ale za duzo nie idzie zrozumiec.
Nadesłał(a): beata <beti1572@wp.pl> 2006-03-07 17:03:15

Rub to dalej żeby było więcej przepisów bo jubię cośnieraz ugotować
Nadesłał(a): ????????? 2006-03-20 09:03:04

w moim rejonie danie to nazywamy parzakami!! pycha naprawde polecam!!to jedno z moich ulubionych dań:)ale co prawda gdybym nie znała przepisu to z tego opisu nie umiałabym tego przyżądzić!
Nadesłał(a): alka 2006-07-10 20:07:59

dzięki za przepis mama sie cieszy
Nadesłał(a): 2006-08-29 16:08:22

sratata
Nadesłał(a): trarta <odosj@wp.fd> 2006-09-15 02:09:47

W moich stronach nazywają się pampuchy.Przepis jest bardzo prosty .Nie wiem czego tu nie rozumiecie.Pozdrawiam.
Nadesłał(a): ania <aneczka-j@o2.pl> 2006-10-02 23:10:27


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności