<- KLUSKI DROŹDŹOWE NA PARZE czyli PYZY POZNAŃSKIELista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżKluski francuskie "Solec" ->

PDF Drukuj

Kluski francuskie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4240 razy.


100g masła,
5 jaj,
150g mąki krupczatki,
sól

Rozetrzeć masło w makutrze, przesiać mąkę. Jaja wybić, oddzielając żółtka od białek. Do masła wlewać po jednym żółtku ucierając. Ubić pianę z białek, wyłożyć na utarte żółtka, dodać mąkę i lekko wymieszać łopatką, aby nie rozbić piany, zważyć. Formować metalową łyżką jak kluski kładzione, gotować krótko na wolnym ogniu, wybrać łyżką cedzakową na talerz.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności