SKŁADNIKI NA OKOŁO 10 SZTUK:
CIASTO:
1 1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 kostkl masła lub margaryny,
1/2 szklanki cukru,
1 jajko,
tłuszcz do wysmarowania foremek.
MASA BRZOSKWINIOWA:
2 jajka,
150 g brzoskwiń z puszki,
150 ml śmietany kremowej (30%),
1/2 szklanki cukru,
1 łyżka żelatyny,
1/2 łyżeczki cukru waniliowego,
szcypta kwasku cytrynowego.
DEKORACJA:
owoce,
kolorowa galetka,
wiórki czekoladowe,
bita śmietana.
CIASTO:
1) Tłuszcz posiekać z mąką. Dodać jako, cukier i zagnieść ciasto.
2) Schłodzić w lodówce i rozwałkować.
3) Foremki wysmarować tłuszczem. Wykrawać foremką krążki i wyklejać foremki.
4) Piec około 20-25 minut w temperaturze 200C.
5) Babeczki wyjąć z foremek. Gdy ostygną napełnić je masą brzoskwiniową i wstawić na dno lodówki aby masa stężała.
6) Ciasteczka udekorować bitą śmietaną, owocami, galaretką i wiórkami czekoladowymi.
MASA:
1) Zółtka ubić z połową cukru i cukrem waniliowym.
2) Źelatynę namoczyć w 1/3 szklanki wody, rozpuścić podgrzewając i dodać do żółtek.
3) Śmietanę ubić z resztą cukru.
4) Białka ubić na sztywną pianę.
5) Śmietanę i białka dodać do masy, a następnie wymieszać.
6) Brzoskwinie osączyć z syropu, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z gęśtniejącą masą.
7) Doprawić do samku kwaskiem cytrynowym.