<- BABECZKI BRZOSKWINIOWELista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBabeczki kokosowe ->

PDF Drukuj

BABECZKI CZEKOLADOWE

Dodano: 2009-03-06 16:12:32
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1519 razy.


Ciasto:
300 g mąki
1 łyżka kakao
200 g masła
75 g cukru pudru
1 cukier wanilinowy 16 g Dr. Oetkera
2 żółtka
Krem:
1 krem do tortów o smaku toffi Dr. Oetkera
300 ml schłodzonego mleka
Dekoracja:
100 g orzechów włoskich
grubo pokrojonych

Mąkę wymieszać z kakao, przesiać, posiekać z pokrojonym na kawałki masłem, dodać cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Całość zagnieść na gładką masę, wstawić do lodówki do schłodzenia na około 30 minut. Foremki do babeczek cienko wysmarować masłem. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm i wyłożyć nim foremki.
Spód babeczek przed pieczeniem ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 min. Lekko ciepłe babeczki wyjąć z foremek.

Piekarnik elektryczny: temp. 200C (powinien być podgrzany)
Piekarnik gazowy: temp. 200C (nie powinien być podgrzany)

Do miski wlać schłodzone mleko, wsypać krem toffi, ubijać krótko mikserem na najniższych, a następnie 2-3 minuty na najwyższych obrotach, do uzyskania puszystej masy. Krem nakładać do babeczek za pomocą szprycy.
Wierzch posypać orzechami.

Rada kuchni Dr. Oetkera: do dekoracji babeczek można użyć orzechów karmelizowanych.

Orzechy karmelizowane:
2 łyżki cukru pudru rozpuścić w garnku, gdy lekko zbrązowieją odstawić z ognia. Wsypać 100 g orzechów, wymieszać łyżką, następnie wyłożyć na talerz.
Gdy orzechy wystygną, porozdzielać je na kawałki.

Nadesłał: <wenus.wenus1@wp.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności