<- Chleb pszenny na zakwasieLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżChleb razowy ->

PDF Drukuj

Chleb pszenny z miodem

Dodano: 2007-06-03 10:49:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1526 razy.


500g pszenicy - sądzę, że spokojnie można zamienić to na mąkę :)
duży kubek mleka
50g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka miodu
40g drożdży
łyżeczka soli
3 łyżki wody

(dla mocnych, mielących urządzeń)
Zmielić pszenicę. Połączyć składniki, najlepiej wymieszac wszystko prócz mąki, a tą dodawać po trochu, wyrobić.
Piec ok. 15min w temp. ok. 80'C, do wyrośnięcia; potem zwiększyć do 200'C i piec około 30min, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Chleb można posypać sezamem, płatkami owsianymi lub posmarować jajem, albo wszystko po trochu.

Nadesłał: Grześ <>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności