Dynię obierz, usuń miąższ z pestkami, resztę zetrzyj na grubej tarce. Wysmaruj masłem żaroodporne naczynie do zapiekanek, przełóż tam dynię.
Śmietanę rozmieszaj z parmezanem, połową pieprzu i połową łyżeczki soli. Zalej nią dynię w naczyniu, lekko wymieszaj.
Chleb pokrusz, skórki drobniutko posiekaj. Wymieszaj z ementalerem, dodaj resztę pieprzu i gałkę muszkatołową. Rozłóż tę mieszankę równomiernie na dyni.
Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Nadesłał: Kinga Błaszczyk-Wójcicka(?) <>zapiekanka jest swietna! bardzo smaczna i dodatkowo dynia jest bardzo zdrowa, wiec warto ja od czasu do czasu zrobic :)
Pyszne jesienne danie!!! Nadesłał(a): gendai <gendai@poczta.onet.pl> 2007-10-18 17:10:22