<- Jajka faszerowane rybąLista potraw z grupy: Potrawy z jajekJAJKA NA TWARDO ->

PDF Drukuj

Jajka faszerowane śledziem

Dodano: 2008-03-15 09:35:49
Język: Polski
Odwiedzono: 1624 razy.


8 jajek,
1 filet śledziowy,
150 ml majonezu,
sól,
pieprz,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Filet śledziowy namaczamy w wodzie, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i siekamy. Jajka gotujemy na twardo (7 minut od chwili, gdy woda zawrze), przelewamy zimną wodą, obieramy, płuczemy, osuczamy i przekrawamy na połówki. Źółtka wyjmujemy, przecieramy przez sito ze śledziem, ucieramy z 2 łyżkami majonezu i doprawiamy pieprzem oraz ewentualnie solą. Połówki białek napełniamy farszem z żółtek i śledzią, polewamy pozostałym majonezem, posypujemy natką, schładzamy i podajemy.

Do farszu możemy dodać 1 łyżkę drobno pokrojonego szczypiorku.

Nadesłał: <wenus.wenus1@wp.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności