<- Kieszenie z marmoladąLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaKokosanki ->

PDF Drukuj

Kocie jezyczki - ciasteczka wykwintne do herbaty

Dodano: 2008-07-06 18:09:57
Zmodyfikowano: 2008-07-09 16:10:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1712 razy.


120 gr.masla rozmiekczonego (nie rozpuszczonego)
100 gr.cukru pudru
140 gr.maki
4 bialka ubite na sztywna piane
torebeczka wanilii
szczypta soli

Maslo z cukrem pudrem ucieramy na jednolita kremowa mase.
Dodajemy stopniowo wanilie, sol i make; nastepnie wlewamy ubite bialko, ucieramy jeszcze chwile. Tak przygotowana mase z pomoca rekawicy do kremow i z malym otworem wlewamy po malej porcji (na papier do pieczenia) porcje okolo 4 cm na 1 cm. Wkladamy na blache i do piekarnika temp.okolo 180 do uzyskania koloru zlotego - okolo 10 minut.
Delikatnie sciagamy z papieru i ostudzamy. Po kilku minutach sa chrupkie i gotowe do jedzenia. Sa doskonale do herbaty ,kawy ,salatek owocoych itd.... Smacznego! Napiszcie jak wam smakuja

Nadesłał: Sora Dora kucharka rzymska -Italia <dory61@alice.it>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności