<- Aniołek ILista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaAustralijska tarta ->

PDF Drukuj

Arabskie ciasto miodowe

Dodano: 2009-02-02 09:41:21
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1397 razy.


Ciasto:
10 dag masła lub margaryny,
10 dag cukru,
1 cukier waniliowy,
3 jajka,
3 łyżki śmietany,
15 dag mąki,
1/2 opakowania proszku do pieczenia (ok. 1,5łyżeczki),
tłuszcz do formy.
Obłożenie:
10 dag margaryny,
8 dag cukru,
8 dag miodu,
2 łyżki śmietany,
5 dag płatków migdałowych,
10 dag orzechów włoskich pokrojonych w miarę możliwości na płatki,
1/2 łyżeczki cynamonu,
kilka kropel aromatu pomarańczowego,
tłuszcz i bułka tarta do formy.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, po czym wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodać śmietanę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Dokładnie całość wymieszać. Tortownicę (średn.26 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wylać do niej ciasto równomiernie wygładzając powierzchnię. Piec ok. 20 min w temp. 200 C.
W międzyczasie zagotować w rondelku - cały czas mieszając, pozostałą margarynę z cukrem, miodem, śmietaną, migdałami, cynamonem i skórką pomarańczową.
Wyjąć ciasto z piekarnika, posmarować przygotowaną polewą orzechową i piec je jeszcze 15-20 min.

Nadesłał: Marzena17 <Marzena17 @ precyl pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności