Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3129 razy.
1/2 pęczka botwiny z buraczkami,
cebula,
jabłko,
sól,
2 łyżeczki octu,
łyżka oleju,
3 łyżki gęstej śmietany,
pęczek rzodkiewek,
4 duże liście sałaty,
2 jajka na twardo,
4 połówki śledzi w zalewie
przygotowanie - 1 godzina,
gotowanie 20 minut,
dla 4 osób,
porcja - 244 kalorie
Botwinę oczyścić, umyć, pokroić w kawałki. Buraczki obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Jabłko umyć, wyciąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w słupki. W rondlu zagotować 3 szklanki wody, posolić, zakwasić łyżeczką octu, wrzucić buraczki. Buraczki gotować 15 minut. Dodać botwinę, gotować jeszcze kilka minut. Warzywa odcedzić, ostudzić, wrzucić do salaterki, dodać cebulę i jabłko. Do miseczki wlać olej, pozostały ocet, przyprawić pieprzem, solą, cukrem, dobrze wymieszać, wlać śmietankę, ponownie wymieszać. Sosem polać warzywa Odstawić na 30 minut. Liście sałaty opłukać, osuszyć. Rzodkiewki umyć, odciąć listki, pozostawić krótkie łodyżki. Śledzie opłukać zimną wodą, osuszyć, pokroić na dzwonka. Jajka obrać, pokroić na ćwiartki. Na półmisku ułożyć liście sałaty. na każdym śledzie, botwinę i buraczki w śmietanie, rzodkiewki i jajka. Podawać z pieczywem. Dobreńkie, mniam! Ludziska! Jakby ktoś z was miał przepis na pieczoną rybkę w marynowaną w sloikach błagam o recepturę.Jadłam to kiedyś w dzieciństwie, a babcia zabrala przepis do grobu.Mój e- mail na dole. Pozdrawiam Nadesłał(a): annetta <annetta44@wp.pl> 2006-06-19 14:06:53
Czy chodzi o śledzie w zalewie octowej? Nadesłał(a):