<- Botwina - specjał ze śledziemLista potraw z grupy: RybyBrizol rybny z pieczarkami ->

PDF Drukuj

Brandade

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1881 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz.
1 kg filetow z dorsza,
300 g puree z kartofli,
150 ml oliwy,
6 zabkow czosnku,
sol, pieprz,
1 lyzka siekanej zielonej pietruszki,
100 g tartego ementalera,
200 ml sosu pomidorowego.

1. Filety osolic i gotowac ok. 6 min w niewielkiej ilosci wody. Odcedzic, osuszyc i podzielic na male kawaleczki.
2. Czosnek obrac i rozetrzec z sola i pieprzem. Polaczyc z ryba i dokladnie
wymieszac. Przelozyc na patelnie z silnie rozgrzana oliwa, zmniejszyc ogien
do malego i smazyc, ciagle mieszajac 30 min.
3. Zdjac z ognia, dodac puree z kartofli i mieszac intensywnie dalej 5min.
Przelozyc do zaroodpornego naczynia i wstawic na 5 min do nagrzanego do
temp. 240żC piekarnika.
4. Podawac z usmazonymi na oliwie grzankami, przybrac zielona pietruszka. Osobno podac tarty ser i sos pomidorowy.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 48.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności