Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 6047 razy.
50 dag kalafiora,
25 dag włoszczyzny,
1 3/4 l wody,
1/4 l mleka,
2 dag tłuszczu,
3 dag mąki,
sól,
1-2 żółtka,
1 łyżka siekanego koperku.
Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą,
dodać tłuszcz, osolić, ugotować wywar. Kalafior obrać
z zielonych liści, opłukać, podzielić na małe różyczki.
Na przecedzony wywar włożyć kalafior, ugotować do
miękkości. Podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 l zimnego
mleka. Zagotować. Połączyć z żółtkami rozmąconymi z
mlekiem, osolić, dodać siekany koperek. Podawać z
grzankami, lanym ciastem, groszkiem ptysiowym. Zupę
kalafiorową można przyrządzić na wywarze z kości.
Zamiast mąką z mlekiem, można podprawić zupę
zasmażką lub śmietaną.
Skomentuj Powiadom o komentarzach