<- Zupa szparagowa z ryżemLista potraw z grupy: ZupaZupa szpinakowa ->

PDF Drukuj

Zupa szpinakowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3445 razy.


2 paczki szpinaku mrożonego (50 dag),
4 kostki rosołowe lub warzywne,
2 łyżeczki vegety,
6 ziemniaków (80 dag),
4 jajka,
2 ząbki czosnku,
sok z 1 cytryny,
1 szklanka gęstej śmietany,
2 łyżki mąki,
sól,
pieprz.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Zagotować w garnku 2 l wody, dodać kostki rosołowe,
vegetę i ziemniaki. Po 10 min gotowania włożyć szpinak
i gotować jeszcze 7 - 10 min, aż ziemniaki będą miękkie.
Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć, wrzucić do zupy na
5 min przed końcem gotowania. Mąkę wymieszać ze
śmietaną, dodać do zupy, zagotować i odstawić. Doprawić
sokiem z cytryny, solą, pieprzem (zupa powinna mieć
kwaskowy smak). Jajka ugotować na twardo, ostudzić,
obrać, pokroić na ćwiartki lub posiekać i dodać do zupy.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności