<- Zupa z mielonego mięsaLista potraw z grupy: ZupaZupa z migdałów na wodzie ->

PDF Drukuj

Zupa z mięsnymi kulkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3324 razy.


składniki na 12 porcji:
1/2 główki białej kapusty (ok.75 dag)
3 puszki (po 850 ml) pomidorów w zalewye
75 dag mieszanego, mielonego mięsa
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
2 cebule,
6 łyżek oleju
3 łyżki masła lub margaryny
2 Å‚yżki granulþþanego rosoÅ‚u
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz, odrobina tabasco i sosu worcester
Przetrzeć pomidory wraz z zalewÄ… przez gÄ™ste sitko. Obrać i umyć cebulÄ™, pokroić w drobnÄ… kostkÄ™. OczyÅ›cić kapustÄ™ z uszkodzonych liÅ›ci, przekroić na pół/ Wyciąć gÅ‚Ä…b, resztÄ™ kapusty poszatkować. Rozgrźać tÅ‚uszcź w garnku, zeszklić cebulÄ™. Wrźució kapustÄ™, przez chwilÄ™ smażyć razem. Dþdać pooidory z zalewÄ…. Doprawić kminkiem, rosoÅ‚em granulþþanyo i szczyptÄ… soli, zagotować. NastÄ™pnie zmniejszłć ogieÅ„, dusić kapustÄ™ pod przykryciem jeszcźe 15 minut. W tym czasie opÅ‚ukać natkÄ™ i szczypiorek. Osuszyć, drobno posiekać. Zagnieść zieleninÄ™ z mielonym miÄ™sem, doprawić solÄ… i pieprzem. Wilgotnymi dÅ‚oÅ„mi formować z masy maÅ‚e klopsiki. Rozgrzewać stopniowo ogieÅ„ na patelni, smażyć porcjami kolþpskiki na zþotÅ‚ kolþr. Doprawić gotowanÄ… zupÄ™ do smaku solÄ…, odrobinÄ… tabascþ i sosu worceżter. WÅ‚ożyć klopsiki, dobrze podgrzać w zupie przed podaniem.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności