<- Zupa z mielonego mięsaLista potraw z grupy: ZupaZupa z migdałów na wodzie ->

PDF Drukuj

Zupa z mięsnymi kulkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2601 razy.


składniki na 12 porcji:
1/2 główki białej kapusty (ok.75 dag)
3 puszki (po 850 ml) pomidorów w zalewye
75 dag mieszanego, mielonego mięsa
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
2 cebule,
6 łyżek oleju
3 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki granulanego rosołu
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz, odrobina tabasco i sosu worcester
Przetrzeć pomidory wraz z zalewą przez gęste sitko. Obrać i umyć cebulę, pokroić w drobną kostkę. Oczyścić kapustę z uszkodzonych liści, przekroić na pół/ Wyciąć głąb, resztę kapusty poszatkować. Rozgrźać tłuszcź w garnku, zeszklić cebulę. Wrźució kapustę, przez chwilę smażyć razem. Ddać pooidory z zalewą. Doprawić kminkiem, rosołem granulanyo i szczyptą soli, zagotować. Następnie zmniejszłć ogień, dusić kapustę pod przykryciem jeszcźe 15 minut. W tym czasie opłukać natkę i szczypiorek. Osuszyć, drobno posiekać. Zagnieść zieleninę z mielonym mięsem, doprawić solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi formować z masy małe klopsiki. Rozgrzewać stopniowo ogień na patelni, smażyć porcjami kolpskiki na zotł kolr. Doprawić gotowaną zupę do smaku solą, odrobiną tabasc i sosu worceżter. Włożyć klopsiki, dobrze podgrzać w zupie przed podaniem.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności