<- Zupa z zielonej herbaty (ochazuke)Lista potraw z grupy: ZupaZUPA Z ZIEMNIAKÓW I PORÓW ->

PDF Drukuj

Zupa z zielonej sałaty

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1956 razy.


2-3 sałaty, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka posiekanej, zielonej pietruszki, 2 żółtka, 2 łyżki masła, sól, pieprz Przebrane liście sałaty dokładnie umyć pod bieżącą wodą, podzielić na mniejsze części, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 5 minut. Osączyć i drobno posiekać. Masło rozpuścić w rondlu i dusić w nim posiekaną sałatę 5 minut. Dodać litr wody, w której gotowała się sałata, doprawić solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu. Ugotowaną zupę zmiksować w mikserze; zaciągnąć żółtkiem. Przed podaniem dodać śmietanę i posypać zieloną pietruszką.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności