<- Zupa z zielonego groszku - kremLista potraw z grupy: ZupaZupa z zielonej sałaty ->

PDF Drukuj

Zupa z zielonej herbaty (ochazuke)

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1970 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
1 lyzka ziaren sezamowych bialych,
3 filizanki gotowanego ryzu,
1 kwadrat alg nori (przepis w rozdziale "ogolne"),
mala kepka swiezej rzezuchy,
1 plaska lyzeczka pasty wasabi (przepis w rozdziale "ogolne"),
2 filizanki swiezo zaparzonej dobrej zielonej herbaty.

1. Ziarna sezamowe uprazyc, az zaczna wydawac przyjemny aromat.
2. Rozdzielic ryz rowno do 4 czarek, posypac sezamem i galazkami rzezuchy. Algi
pokroic na cieniutkie paseczki dlugosci 4 cm i posypac nimi ryz.
3. W oddzielnych naczyniach podac stozek pasty wasabi oraz reszte sezamu.
4. Zalac ryz herbata, podawac natychmiast.
5. Do zupy mozna dodac male kawalki swiezej ryby, marynowane sliwki, a zwlaszcza lososia.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 26.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności