<- Zupa z zielonego groszkuLista potraw z grupy: ZupaZupa z zielonej herbaty (ochazuke) ->

PDF Drukuj

Zupa z zielonego groszku - krem

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1325 razy.



40 dag groszku zielonego świeżego lub konserwowego,
5 szklanek wywaru z warzyw,
łyżka masła,
1,5 łyżki mąki,
1/2 szklanki śmietanki,
2/3 szklanki mleka,
cukier,
pęczek kopru,
sól,
2 żółtka

Groszek ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem masła i przetrzeć przez sito. Miazgę rozprowadzić wywarem z włoszczyzny i zagotować. Sporządzić podprawę z mąki i mleka, wlać do zupy, powtórnie zagotować. Przyprawić do smaku. Na koniec dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i posiekany koper. Podawać w filiżankach z grzankami lub groszkiem ptysiowym.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności