Dodano: 2009-07-28 11:19:14 J臋zyk: Polski Odwiedzono: 1454 razy.
Pur閑 zowie si臋 ka偶da zupa przecierana, czy to ze zwierzyny, z drobiu lub z jarzyn. Opr贸cz tego ?pur閑? zowi膮 si臋 kartofle lub groch przecierany na g臋sto, podawany do ozora, pekl贸wki lub pol臋dwicy. Ot贸偶 ugotowa膰 zwyczajny ros贸艂 - mo偶e on by膰 ciel臋cy, z dr贸bek, je偶eli w艂a艣nie na obiad s膮 kotlety ciel臋ce lub dr贸b na pieczyste. Po zagotowaniu roso艂u i w艂o偶eniu w艂oszczyzny, kt贸ra powinna by膰 w ca艂o艣ci - wzi膮膰 na cztery osoby dwa du偶e kalafiory oczyszczone, wrzuci膰 w zimn膮 osolon膮 wod臋, da膰 si臋 raz zagotowa膰, co si臋 zowie po kucharsku ?blan偶erowaniem,? odla膰 wod臋, kalafiory po艂upa膰 w kawa艂ki, w艂o偶y膰 w ros贸艂 i da膰 im si臋 rozgotowa膰 zupe艂nie. Wtedy przefasowa膰 przez rzadkie sitko ca艂y ros贸艂, odrzucaj膮c marchew i pory, (seler i pietruszk臋 mo偶na razem fasowa膰, bo te nie psuj膮 smaku kalafior贸w), przelewaj膮c tak d艂ugo a偶 si臋 zupa oka偶e g臋stawa; wzi膮膰 艂y偶k臋 pe艂n膮 m艂odego mas艂a, zagotowa膰 na bia艂o z 艂y偶k膮 m膮ki najpi臋kniejszej, zaprawi膰 zup臋 i zagotowa膰, a w waz臋 wpu艣ci膰 2 偶贸艂tka dobrze rozbite z 艂y偶k膮 wody, la膰 zup臋 gor膮c膮 powoli, aby si臋 jajko nie zwarzy艂o, a zupa nabra艂a pewnej jednolito艣ci. Do tej zupy podaj膮 si臋 paszteciki, w jakiem kto chce cie艣cie, lub grzanki z parmezanem. Nades艂a(a): MARJA 艢LE殴A艃SKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPIS脫W" Skomentuj Powiadom o komentarzach