Kuchnia chińska
szkielet z kaczki upieczonej po pekińsku
3 szklanki wody
1 plasterek imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 cebula dymka lub mała cebula
1/2 łyżeczki soli
45 dag pekińskiej lub włoskiej kapusty pokrajanej w 3 cm kawałki
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki sosu sojowego (dowolnie)
Grzbiet, skrzydełka, kostki udek i nóg połamać. Źeberka i kręgosłup kaczki mocno stłuc. Zalać wodą, dodać imbir i cebulę, doprowadzić na dużym ogniu do zagotowania. Gotować na dużym ogniu przez 45 min, dolewając wody, aby utrzymać pierwotny poziom płynu, przecedzić. Dodać sól, kapustę, cukier i sos sojowy, gotować około 40 min na małym ogniu do miękkości warzyw. Proporcje: dla 4 osób